zaterdag 11 april 2015

Hospitality (5)



Hospitality, ofwel hoe gastvrij is een ziekenhuis? .
Veel wachtkamers zijn niet alleen voor patiënten, maar ook voor hun begeleiders en voor bijvoorbeeld de wachtende taxichauffeurs. Ga je daar graag naar binnen, of wacht je liever buiten, in de auto? Dat is per wachtkamer verschillend. 


Radiotherapie, Radboud UMC Nijmegen

Het is typisch, maar taxichauffeurs die moeten wachten bij de bestraling in Nijmegen, wachten zelden in de wachtkamer. Ze moeten er allemaal even heen, om bij de baliemedewerker (bij de X op de foto) hun parkeerticket te laten valideren. De baliemedewerker die daarvoor zorgt is vriendelijk en beleefd, maar een praatje kan er verder niet vanaf.
Nu ik het toch over het valideren van parkeerkaartjes heb: dat is een prima systeem bij de radiotherapie. Maak je daarvan geen gebruik, dan ben je genoodzaakt elke 20 minuten even van het terrein af te rijden en weer terug te keren. Of je betaalt gewoon parkeergeld, dat kan ook ;) 


Wat veel chauffeurs ook doen, is gratis en voor niks koffie halen in de automaat, op de foto links achter de oranje pilaar. Misschien ben ik een verwende zeur, maar de koffie smaakt nergens naar. Hij is wel warm en dat is wel wat waard.
Verder zijn de toiletten (achter de rug van de fotograaf, dus buiten beeld) ook erg in trek. Maar voor de rest blijven chauffeurs hier liever buiten wachten. Waarom eigenlijk? Als ik dat aan collega's vraag krijg ik alleen antwoorden als "Ik heb daar niks te zoeken" en "Ik vind er niks aan, daarbinnen".


Enkele keren ben ik bewust naar binnen gegaan om de sfeer te proeven. Die smaakt naar lucht, ofwel: er is geen sfeer. Zou dat het zijn? Er zijn verschillende lage zitjes, er zijn ook tafels op normale hoogte, er is een veelheid aan lectuur en toch ontbreekt de sfeer. Een praatje maken? Ho maar. Mensen gaan apart zitten: kom je alleen binnen, dan zoek je een plekje waar je zo ver mogelijk van anderen af zit. Ben je met twee of meer? Dan claim je bijvoorbeeld een hoek van een tafel. Met de hoofden dicht bij elkaar kun je op fluistertoon converseren. Val vooral niet op, vestig geen aandacht op je.

Heb je de behandeling of het gesprek met de arts achter de rug en wil je naar huis? Dan blijf je zeker niet langer in deze wachtkamer. Je zoekt bij de uitgang 
een gemakkelijke stoel uit, daar heb je goed zicht op de taxi's. En met een beetje geluk zit jouw taxichauffeur al in zijn auto op jou te wachten. Dan hoef je niet eens meer een gemakkelijke stoel uit te zoeken en mag je meteen naar huis. 


Conclusies
-   Gezelligheid
-   Vermaak 
++ Wifi/telefoon (gratis Radboud UMC netwerk)
++ Toiletten
+   Koffie
+   Personeel  
+   Parkeren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten