woensdag 4 november 2015

Griepprik"Uw werkgever is verplicht om u vrij te geven als u naar de dokter moet, ik geloof er niks van dat u daar niet iets voor kunt regelen."
Ik kan daar best iets voor regelen, namelijk een vrije dag opnemen. Maar het is te zien dat de doktersassistente dat niet gelooft. Uit haar hele houding spreekt ongeloof en onwil, maar ik heb geen idee hoe ik haar kan overtuigen, in die paar minuten dat ik hier op mijn klant sta te wachten.
Eigenlijk had ik willen bellen toen ik de oproep voor de griepspuit kreeg. Donderdagmiddag, dat is echt zo'n tijd voor mensen die geen geen betaalde baan meer hebben. Taxichauffeurs hebben het dan juist extra druk met halen en brengen van al die mensen die slecht ter been zijn en geprikt moeten worden.
Maar hoe gaat dat: ik vergat te bellen en nu sta ik hier stomtoevallig, alleen maar omdat mijn taxiklant nog niet uit de spreekkamer is gekomen en ik dus even tijd heb om aan de afsprakenbalie te staan.


Ik besef opnieuw hoe weinig mensen eigenlijk echt begrijpen dat mijn werk volkomen onplanbaar is. Ik rijd niet alleen rondjes in en rond Oss, met af en toe een uitstapje naar een ziekenhuis in de regio. De taxi brengt mij door het hele land, van Vaals en Valkenburg tot de veerstoepen in Den Helder, Harlingen en Holwerd, en van Cadzand tot ver over de Duitse grens. Ik doorkruiste met mijn taxi Düsseldorf en Dortmund, maar ook Belgische steden als Antwerpen, Brussel en Charleroi. Een collega reed in de jaren voor de crisis nog wel eens met de taxi heen en terug naar Parijs! En het mooiste is dat ik vaak geen idee heb wat ik over een uur aan het doen bent, dus ik heb altijd een noodrantsoen aan eten en drinken, een opgeladen telefoon, een geldige ID-kaart en een pinpas bij me als ik aan mijn werkdag begin.

Neem nou afgelopen vrijdag: ik had net drie regioritten voor de deeltaxi binnengekregen. Terwijl ik naar het eerste adres reed verdwenen ineens alle gegevens van het scherm. Direct daarop kwam er een nieuwe rit binnen: voor een autoverzekering moest een gestrande automobilist zo spoedig mogelijk opgehaald worden bij het bergingsbedrijf waar zijn auto heen gesleept was. En ik was toevallig het dichtst in de buurt. De automobilist in kwestie moest naar Apeldoorn en aangezien ik daarbij in de vrijdagmiddagspits terechtkwam, reed ik die dag verder geen regiotaxi meer.

Of kijk naar vandaag. Ik begon met de regiotaxi, vervolgens kreeg ik Valysritten naar Haarlem en Hoorn (waar ik nu in mijn pauze dit stukje typ) en dadelijk breng ik iemand van Purmerend naar Beekbergen bij Apeldoorn. En wat er daarna komt? Wie het weet, mag het zeggen.

Zo gaat het bijna dagelijks. We rijden gewone regiotaxiritjes en ziekenvervoer maar daar tussendoor komen allerlei andere onverwachte spoedklussen. Ook mensen in mijn omgeving begrijpen dat niet altijd. "Ja maar begin dit jaar was je hier drie keer in één maand in de buurt en kon je hier pauzeren, sindsdien zie ik je niet meer met de taxi. Dan is er toch iets aan de hand? Ben je boos of zo?"
Nee, lieve mensen, ik word gewoon de andere kant opgestuurd. Daar heb ik verder geen invloed op. 


Als ik weer terugkijk naar het probleem met de doktersassistente moet ik bekennen dat er nog iets meespeelt. Een jaar geleden kon ik kiezen: ofwel ik draaide gewoon fulltime in het rooster mee -maar dan had ik wel de ene keer diensten die om 06:00 al beginnen en de andere keer diensten die pas op 03:00 eindigen- óf ik kreeg één vaste dag in de week en de rest koos ik wekelijks uit de nog openstaande diensten.
Het werd dat laatste. Uit ervaring weet ik dat ik na tien uur 's avonds niet meer te vertrouwen ben, dan val ik gewoon in slaap. Daarom kies ik nu zoveel mogelijk de dagdiensten uit.

Omdat taxichauffeurs eigenlijk standaard onregelmatig werken, krijgen wij geen vrij voor doktersbezoek. Dat doe je maar op die tijden dat je niet staat ingeroosterd, want gezien de hectiek van het werk is het totaal onmogelijk om chauffeurs onder werktijd even een uurtje vrij te plannen. En áls dat al zou kunnen, zul je zien dat die chauffeur dan net in Amsterdam, Leeuwarden of Lutjebroek staat.
Helaas voor mij is mijn enige vrije dagdeel(tje) dus op vrijdag, mijn vaste werkdag. Daarom plan ik alles wat onder kantooruren moet gebeuren tussen 8:00 en 11:00 op vrijdagmorgen, dus óók die griepprik. En dan kan die assistente hoog of laag springen, of me wel of niet geloven, een andere dag zit er echt niet in.

1 opmerking:

  1. Hoe zit dat nu eigenlijk met ziekenvervoer met de taxi?

    Ik heb vernomen dat hier wel wat bij komt kijken. Hoe zit dat nu precies? Zou je hier nog een artikel over kunnen schrijven?

    BeantwoordenVerwijderen